Tips för att skydda din hud från solen

Det är förmodligen ett av de enklaste sätten att förhindra miljontals fall av cancer varje år - solskyddsmedel. Men de flesta av oss glömmer fortfarande solkrämen. 

Så vad behöver du veta för att skydda din hud från solen? Här är 10 tips att tänka på när du avslutar sommaren.

Hur du skyddar din hud från solen

Använd solkräm varje dag, även om det är molnigt.

Applicera minst ett uns solskyddsmedel (tillräckligt för att fylla ett snapsglas) minst 15 till 30 minuter innan du går ut. Använd även ett läppbalsam eller läppstift som innehåller solskyddsmedel med solskyddsfaktor (SPF) på minst 30.

Välj ett brett spektrum solskyddsmedel som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Se till att den är vattentät och har en SPF på 30 eller högre. Andra solskyddsmedel kan hjälpa dig att hålla dig från att bli solbränd, men de skyddar inte mot hudcancer.

Applicera solkräm igen varannan timme. Applicera igen varje timme om du simmar eller svettas. 

Var extra försiktig runt vatten och sand. Dessa ytor reflekterar solens skadliga strålar, vilket kan öka din chans att bli solbränna.

Håll spädbarn yngre än 6 månader helt täckta och i skuggan.

Begränsa den tid du är i solen mellan 10:00 och 16:00. Det är då solens strålar är som mest intensiva. Öva in skuggregeln: om din skugga är kortare än du är solens strålar som starkast, och du bör hitta skugga.

Bär om möjligt en långärmad skjorta och långbyxor. Mörka kläder med tätvävt tyg blockerar mer sol än vita eller löst vävda tyger. För ytterligare skydd, leta efter kläder gjorda med speciella solskyddande material.

Solglasögon med linser som har 99% till 100% UV-absorption ger optimalt skydd för ögonen och den omgivande huden.

Var ännu mer försiktig om du tar mediciner som kan göra dig mer känslig för solen. Dessa inkluderar specifika typer av antibiotika, antiinflammatoriska medel, svampdödande medel, blodtrycksmediciner och kemoterapier.

30 May 2023